Steg 2 till ett miljövänligare hem - Övrig belysning

I mitt förra inlägg tog jag upp vad du bör tänka på när du investerar i lampor till ditt hem - sorter du har att välja på samt deras för och nackdelar. Det finns dock flera saker att tänka på när det kommer till belysningen i ditt hem.

Släck lampan!
Hem av idag är oftast överösta med lampor - i kylskåpet, fläkten, över diskbänken, taklampor i så gott som varje rum och ofta en mängd smålampor ståendes här och där i rummen. Plafonder med upp till TRE glödlampor i har kommit att ersätta den dinglande taklampan som bara krävde en osv. I de flesta hem idag råder ett överflöd av lampor som ofta står tända helt i onödan. Det är inte ovanligt att man kliver in genom dörren hemma efter jobbet, tänder varenda lampa på sin väg in och sen inte släcker de förrän man ska gå och lägga sig (om ens då).

Det första du bör tänka på innan du trycker på lampknappen är om du egentligen alls behöver tända lampan. Under vinterhalvåret är det ofta mörkt och vi är beroende av ljuset som de kan förse oss med men under sommaren är det ofta så ljust att man klarar sig alldeles utmärkt utan att tända en lampa på flera dagar.
Varje gång du lämnar ett rum bör du också fundera över om det finns en lampa du inte borde släcka. Har du svårt att komma ihåg och släcka lamporna så finns det t.ex. timers, rörelsevakter, skymningsreläer och annat som kan underlätta så att inomhus och utomhuslamporna inte står på i onödan.

En lampa drar inte mer energi när du tänder eller släcker den än annars - så du tjänar inget på att låta den stå tänd bara för att du snart kommer tillbaka igen. De är också tillverkade för att tändas och släckas ofta så att du faktiskt använder den till det den är gjord för kommer inte förkorta lampans livslängd.

Att tänka på vid inköp av ljus
Utöver lampor så använder man ofta ljus som belysning. Ekologiska ljus finns (bl.a. så har Delsbo men är fortfarande ovanliga och inte alltid så lätta att få tag på. Det är inte heller ovanligt att de få man hittar är doftljus och det är inte något som passar alla.  De

Ljus ska inte innehålla paraffin eftersom det är en restprodukt från olja - välj istället stearin som är vegetabiliskt. 

Undvik värmeljus eftersom de kommer i aluminiumkoppar (som för övrigt ska lämnas till metallåtervinningen efteråt).

Uppgift för steg 2:
Varje gång du går in i eller ut ur ett rum - tänd/släck lampor efter behov.
Fundera över hur lamporna i ditt hem är placerade och hur ditt behov av ljus ser ut. Har du en spotlight i myshörnet men en myslampa bredvid bokhyllan? Strukturera om så att dina lampor är placerade efter ditt behov. Inser du att du har en massa lampor som är helt onödiga så dra ur sladden och ställ undan dem, sälj dem eller skänk de till second hand/välgörenhet.
Ta för vana att titta på innehållet när du köper ljus. Claes Ohlson säljer t.ex. värmeljus utan paraffin och svanenmärkta ljus.


Kommentarer
Postat av: JJs portrait - Portraits and drawings by Johann

Intressant blogg du har! Roligt att läsa hur man kan tänka lite mer på miljön och så! :-)



Kram! /Johanna

2009-05-25 @ 18:08:28
URL: http://jjsportrait.blogg.se/
Postat av: Erik

Det är så enkelt att göra något för miljön men ändå slarvar vi.



Jag tror att mycket av lösningen på miljöproblemen handlar om att spara och konsumera mindre. Det är bättre att inte köpa en ny tröja än att köpa en miljövänligt tillverkad.

2009-05-26 @ 16:52:36
URL: http://www.greenandfree.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0