Offra en dag på gratis miljöutbildning

Vi lever i en djungel av information och det var det som fick mig att starta upp den här bloggen - jag ville samla information om lite allt möjligt som rör ett ekologiskt sätt att leva och saker runtomkring på ett och samma ställe. Jag har slarvat och lagt på tok för lite tid på den men jag hoppas på att det snart kommer att förändras - imorgon börjar jag nämligen läsa en klimat-kurs på universitetet och kommer få många fler anledningar till att sätta mig in i ämnen som rör vår miljö och ekotänk.

Tills vidare vill jag slå ett slag för en gratis miljöutbildning som du kan hitta på nätet. Det är en grundkurs som beräknas ta ungefär en dag och sen finns det en fördjupning om du känner att du vill veta mer. Nog kan du väl avvara en dag för att få lite utbildning - det är väl det minsta vi kan göra för miljön? Kursen är utformad av det svenska företaget Miljöutbildarna HB (MU) och har kontrollerats av ett par experter på området.

http://www.milou.se.com/index.htm


Varför borde jag leva ekologiskt?

(Detta blogginlägg är baserat på artikeln "Det rena livet" från tidningen iForm nr. 7/2008)

Ekologiskt odlad frukt, grönsaker och mjölk är hälsosammast. Forskning visar att de ekologiska alternativen innehåller markant fler antioxidanter än konventionella livsmedel (antioxidanter minskar risken för cancer och hjärt-kärl-sjukdommar). Ex. innehåller ekologisk mjölj upp emot 80% fler antioxidanter gentemot icke-ekologisk, grönsaker upp till 40%.

1 liter ekologisk mjölk får till följd att ett badkar (200 liter) grundvatten slipper komma i kontakt med besprutningsmedel.

Lokalt odlad mat leder till mindre transporter och färre utsläpp. Dessutom innehåller de fler vitaminer eftersom frukt och grönsaker snabbt förlorar i näringsvärde.

Att äta ekologiskt är alltså både bättre för hälsan och för den globala miljön.

Många är idag allergiska eller känsliga mot de kemikalier som används för städning och rengöring. Så ur ren allergisynpunkt finns det många vinster med att använda naturliga produkter.
Tvätt och rengöringsmedel tillhör de vanligaste källorna för vattenföroreningar och många överdoserar också eller använder onödigt starka medel.

Städa med naturliga produkter är bättre för hälsan och bättre för den globala miljön

Att använda ekologisk hudvård och makeup är mycket bättre för miljön men det finns ingenting som pekar på att det skulle vara bättre för din hälsa om du inte är allergiker.

Semester då - det måste ju ändå vara en viktig punkt? Det kan inte vara förenligt med ett hälsosamt och bra leverne att åka på semester egentligen? Svaret här är faktiskt jo... Kropen har ofta ett stort behov av solljuset och forskningen visar att miljöombytet är bra och i vissa fall även nödvändigt för dig.

Åka på semester är bra för den globala miljön men inte nödvändigtvis bra för din hälsa (men man kan klimatkompensera)

Alla vet väl att för transporter är det bättre att cykla än att ta bilen. Men om du väljer att ta bilen så välj att flexa så du undviker att fastna i rusningstrafiken. Som jämförelse kan t.ex. sägas att bil släpper ut mest koldioxid i atmosfären - hela 1,5 kg CO2, moped 0,8 kg CO2 och tåg/buss bara 0,1 kg CO2 per 10 km.


Onyttigt livsmedel - läsk

Du och jag och resten av världen borde verkligen sluta med läsk för att:

- Det är dyrt och vi skulle kunna lägga pengar på något både roligare, bättre och hälsosammare

- Det innehåller massor av socker och kalorier som de flesta av oss egentligen inte gör av med eller behöver (man skulle ju kunna ersätta de med lightversioner men de kemiska sötningsmedlen är inte hälsosamma för varken dig eller miljön)

- Koffeinet drar ut kalk, zink och magnesium ur kroppen och de flesta är så dåliga på att få i sig mineraler att de verkligen behöver behålla de få de sätter i sig

- Det går åt åtta liter vatten för att få fram 1 liter läsk (i processen, för rengöring osv) så det är inte försvarbart ur miljösynpunkt.

- Det är tungt att släpa hem det (varför försöker folk ens motivera det med att det är bra träning för kroppen när det är så mycket annat tungt de ändå bär hem från affären?)

- Kolsyran "stjäl" kalk från benstommen eftersom kroppen försöker neutralisera syran med hjälp av kalk (främsta skälet till varför man inte ska ge barn kolsyrad dricka)

Så varför känner vi fortfarande en längtan efter läsk när vett och sans säger oss att det verkligen är en dålig idé?


RSS 2.0