Tidningen TilliT - Klimatspecial

Efter att ha läst en svensk avhandling som informerade mig om att jag ska läsa min tidning i 30 minuter eller mer för att det ska vara miljövänligare än att få den i elektroniskt format så måste jag säga att jag blir glad när folk väljer att göra sina produkter tillgängliga elektroniskt.

Tidningen TilliT - Tidningen med glada nyheter KLIMATSPECIAL! är en 32-sidig liten sak med inspiration och information om människor som redan idag agerar för vår planet. Den väljer att fokusera på det positiva med miljöarbetet istället för att peka ut bovar och det gör den mycket angenäm att läsa.
Den produceras för de boende på Åland där den distribueras till alla hushåll under vecka 28 men man har även valt att göra den tillgänglig i elektroniskt format för ytterligare spridning. Inte nog med det - de har dessutom gjort den tillgänglig gratis med en uppmaning till folk om att sprida den till alla de känner för att få folk att engagera sig ytterligare och bli delaktiga i det positiva klimatarbetet.

Du hittar tidningen här: www.savetheplanet.ax/pdf/klimatspecial.pdf

Under helgen lanseras även en sida med ytterligare material här:
 http://www.savetheplanet.ax/klimatspecial

Läs även andra bloggares åsikter om TilliT

Tidning: Eco Queen

Lantmännens riksförbund har en media-avdelning som bestämt sig för att ge sitt bidrag till tidningarnas Eco-värld och jag skriver Eco för det är den chica stavning du får följa igenom hela tidningen. Trycksaken är miljömärkt med svanen men dess glansiga och glamourösa utseende ger en verkligen inte intrycket av att det är en miljövänlig sak du håller i dina händer.

Det är uppenbart att denna trycksak är riktad mot "Eco-Chica" kvinnor som inte ämnar tumma på sitt lyxliv för att bli miljövänliga utan hoppas på en plan som innebär att det går att kombinera. Att man ska kunna fortsätta motivera en uppenbar överkonsumtion med att den iaf är hyfsat miljövänlig. Och det känns också som att de förutsätter att dessa kvinnor alla när en inre prinsessdröm som om de inte vuxit ett år över 14 och tror att det fortfarande går att äta kakan och ha den kvar.

Nr 1 2008 innehåller ett par intressanta element. Jag lärde mig en hel del mer om ekologiska textilier (toppen med en liten guide till textila miljömärkningar - kommer att ta upp flera av de här när jag haft tid över att läsa på), lite om olika sorters plast och upptäckte ett nytt miljömärke jag inte hört talas om förut. Utöver det innehåller den dock sidödande modereportage (hälten så många sidor hade varit nog men jag antar att det är reklamfinansierat - annars kan jag verkligen inte förstå hur man kan motivera ett sådant pappers-slöseri), drösvis med reklam och intetsägande babbel. Det hade kunnat vara en reklambilaga till valfri chic damtidning (läs Elle eller liknande). Jag har svårt att se hur tidningen ska klara sig i längden med en så smal inriktning men förhoppningsvis kanske andelen kunskapsartiklar kommer öka över tid. Och även om jag finner innehållet snarare patetiskt och löjeväckande än konstruktivt för miljön så kan jag verkligen se framför mig hur jag framöver kommer kunna gotta mig åt små miljöinsikter ifrån kända svenskar, småle åt jämförelserna av olika sorters specialkaffe (är latte bättre än cappuchino ur miljösynpunkt?) och förfäras över hur de som tillverkar miljömärkta kläder ändå envisas med att använda ett enormt onödigt överflöd av sagda tyg till alla sina kreationer...


Tidningen Eco Queen.   Lite mer Eco - because we care!


RSS 2.0