Steg 1 till ett miljövänligare hem - Lampor

Såhär under vinterhalvåret när det är mörkt ute är ett första område att titta närmare på förstås belysning. Vi tänder gärna lite extra lampor för att hålla mörkret borta och för att det på något vis blir så mycket mysigare när det är riktigt mörkt ute än ljusa sommarnätter.

Vilken sorts lampa är bäst då? Alla pratar ju om de där lågenergilamporna - men de innehåller kvicksilver och ska man verkligen uppmuntra produkter som innehåller miljögifter? Ja och nej!  Läs själv om lamporna och skaffa dig en egen uppfattning...

Lysdiod / LED
En lysdiod drar mindre ström och håller mycket längre än både en glödlampa och en lågenergilampa. De är numera okänsliga för temperaturvariationer (tål minus 40 till plus 100), stötar och vibrationer och finns i flera färger.
Den innehåller inga miljöfarliga ämnen (såsom bly eller kvicksilver).
Lysdioder används idag främst som indikatorlampor för elektroniska apparater och på displayer men kan idag även fungera som belysning. Den form av lysdiod som används som ersättning för glödlampan kallas powerled och används ofta i ljusskyltar, cykellampor, trafiksignaler

Nackdelar? Den är dyr och de mest ljusstarka versionerna finns ännu inte tillgängliga kommersiellt. Den är också känslig för värme och har en hög värmeutveckling av sig själv och kräver kylning för att inte överhettas. Fortfarande svår att hitta i butiker och utbudet är litet men det finns LED-lampor som fungerar för dina taklampor!


Lågenergilampor

De flesta av oss känner till att det finns ett alternativ till glödlampor - lågenergilampor. De blev snabbt populära som ett alternativ till vanliga glödlampor eftersom de drar mindre energi (man brukar säga mellan 60-75% mindre energi) och ska ha en längre brinntid (dvs hålla längre). Dessutom alstrar de mindre värme än en glödlampa.
Lamporna ska (liksom alla lampor) skyddas mot regn och snö men de bättre versionerna klarar kyla ner till -30 grader och fungerar således även till utomhusbelysning. Precis som vanliga glödlampor kommer lågenergilamporna med olika Watt-tal


Nackdelar då? De kostar mer i inköp än en vanlig glödlampa eftersom de innehåller mer elektronik och kemikalier och är mer komplicerade att tillverka. Det innebär förstås också att det är ännu viktigare att man handskas rätt med de när de slutat fungera så att inga farliga kemikalier hamnar i naturen - de innehåller bl.a. kvicksilver och ska således lämnas till återvinningsstationen.
De anses också ha sämre ljusegenskapor än glödlampor eftersom de har ett mer onaturligt ljus. Det tar dessutom ofta flera minuter innan lampan nått full ljusstyrka.

Var ska lågenergilampor inte användas?
- Där det är viktigt att du har en korrekt färgåtergivning (så studiofotografering är ett ställe där det är
- På platser som bara är tända väldigt korta stunder i taget.
- Dimrar, ljussensorer och liknande om de inte är avsedda för lysrör och lågenergilampor.

Glödlampa
Vanliga glödlampor är lätta att få tag på, stor spännvidd och passar de flesta lampor. Glödlampans största fördel är att den ger ett omedelbart kraftig ljus och upplevs som varmare än många andra sorters ljus.

Nackdelar? Sockeln till lamporna innehåller bly så lamporna måste källsorteras så att inget bly hamnar i naturen. Lamporna drar onödigt mycket ström och den har en kort livslängd. De ofta tunna glödtrådarna gör också lamporna känsligare för vibrationer och stötar. Värmen är ibland en fördel hos glödlampan (t.ex. när det kommer till de speciella värmelampor som används på sjukhus och inom djuruppfödning) men oftast en nackdel eftersom större delen av den energi som går åt för belysningen går till värmealstring. Denna värmealstring är också skälet till att t.ex. Brasilien, Venezuela, Australien, Nya Zeeland och Kanada fattat beslut om utfasning av glödlampor.

Lysrör
Finns idag baserade på både glödtråd och som lågenergialternativ. Överlag förbrukar de mindre energi än en vanlig lampa men har ofta problem med färgåtergivningen. De innehåller dessutom kvicksilver så de måste källsorteras.

Uppgift för Steg 1 - Lampor:
Gå nu inte bärsärk i ditt hem och byt ut alla de glödlampor du har.  Fundera istället en stund över vilka lampor i ditt hem idag som du faktiskt använder (och vilka som bara står där på en hylla och blir använda en gång i halvåret). Kanske har du en eller annan som du faktiskt kan sälja eller donera till någon second handbutik?
Införskaffa sedan ett vettigt förråd med utbyteslampor till de lampor som du har i ditt hem idag så att dina framtida lampor blir miljövänligare. Fundera gärna över var du behöver starkare respektive svagare ljus så att du inte i onödan investerar i ett högre watt-tal än du behöver.


Kommentarer
Postat av: Hippietanten

Spännande blogg!

2009-01-24 @ 14:44:42
URL: http://hippietanten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0