Miljömärkning - KRAV

Många produkter i livsmedelsbutikerna är märkta med KRAV-loggan och det är känt som ett märke som förespråkar ekologiska produkter. Men vad står märkningen egentligen för och vilka ligger bakom den?

Om KRAV
KRAV, som kan uttolkas Konsumentens Rätt Att Välja, tillför ett alternativ på marknaden som gör det möjligt för konsumenten att följa sitt samvete och sin etiska övertygelse i den vardagliga konsumtionen.


KRAV är en ekonomisk förening som i sin tur ägs av företag och organisationer. Verksamheten finansieras huvudsakligen av licensavgifter från de företag som använder KRAV-märket. Alla anslutna betalar en avgift som motsvarar kostnaderna för KRAVs arbete.
Avgiften används till att främja ekologisk produktion och konsumtion. Det gör vi genom att utveckla regler, samarbeta internationellt och genom att öka kännedomen om KRAV-godkänd och ekologisk produktion så att försäljningen av KRAV-märkt mat ska öka och fler bönder och livsmedelsförädlare ska kunna ställa om till ekologiskt. Avgifter ger också resurser att ta fram information och trycksaker.
Konsumentinformationen betalas dock huvudsakligen av medel från Jordbruksverket.


När får en vara KRAV-märkas? 

När en produkt har ett KRAV-märke innebär det att produktionen av produkten har godkänts enligt KRAVs regler.
Producenten betalar en avgift för att få använda vårt märke och minst en gång per år kommer en kontrollant och undersöker om produktionen sker enligt våra regler. Alla led kontrolleras såväl produktion som distribution till dess att KRAV-märket sätts på produkten.

KRAVs regler är inriktade på produktion av mat som härstammar från lantbruket. Dessutom har KRAV regler för vildväxande bär och svamp, odlad och vildfångad fisk, vildfångade räkor, honung, textil och produktionshjälpmedel, bland annat blomjord. KRAVs regler omfattar hela kedjan fram till dess märket sätts på produkten. Såväl råvaruproduktion som förädling och grossister liksom butiker och restauranger. För textil gäller reglerna för råvaran.

image4

Kravs regler och bestämmelser

Bra Miljö
KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion - en som tillgodoser dagens behov utan att undergräva framtida generationers möjligheter att tillgodose sina behov.
Inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO ) får användas. Att inte använda kemiska bekämpningsmedel bidrar till en ökad mångfald i naturen.
En balans mellan djurhållning och växtodling är viktig. Därför ska en så stor del som möjligt av djurens foder produceras på den egna gården. Då kan näringen gå runt i ett kretslopp på gården och det blir lagom mycket gödsel att sprida tillbaka till åkern så att den inte heller behöver införskaffas från annan plats.

I KRAV-godkänd produktion tillämpas försiktighetsprincipen, vilket bland annat innebär att genmodifierade organismer inte får användas. I KRAV-godkänd livsmedelsförädling används främst naturliga processer utan syntetiska kemikalier.  Först efter prövning får producenten använda någon av de få tillsatser som KRAV kan tillåta.
KRAV arbetar för att alla KRAV-anslutna producenter i alla led av livsmedelskedjan ska ha infört ett miljöledningssystem inom de närmaste åren.

God djuromsorg
Det är också viktigt hur djuren har det och de ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Alla djur ska hållas i sådan miljö och skötas på ett sådant sätt att djurens hälsa och välfärd främjas. Djurhållningen ska kännetecknas av en mycket god djuromsorg och ett gott djurskydd. Utfodringen ska anpassas till djurens naturliga behov, kraftfodergivorna ska begränsas. Rutinmässig förebyggande medicinering får inte förekomma. För olika djur ställs olika krav baserat på de olika djurens behov. Grisarna får gå ute hela året. De får beta, böka och ta sig gyttjebad. Likaså får hönsen vara ute och äta grönt och picka mask under sommarhalvåret.

God hälsa och socialt ansvar
Hälsa är enligt WHO:s definition en fråga om fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande. För god hälsa behövs bra miljö. Förutom den omedelbara hälsofördelen för lantbrukaren som slipper hantera kemiska bekämpningsmedel kan det öka välbefinnandet att veta att man gör en god sak för miljön genom att äta KRAV-märkt.I KRAV-godkänd produktion är hanteringen av kemikalier och exponeringen för gifter minimerad. KRAV har i sitt regelverk dessutom skrivit in rätten att underkänna produktion om kontrollen visar att arbetsvillkor och sociala förhållanden är undermåliga. Den regeln stärker KRAVs möjligheter att verka för en mer hälsosam arbetsmiljö i alla led av livsmedelskedjan.

Ett av det ekologiska lantbrukets mål är att lantbrukaren ska ges en skälig inkomst, en säker arbetsmiljö samt glädje och tillfredställelse i arbetet. KRAVs regler och märke erbjuder ett enhetligt system för ekonomisk ersättning för ekologisk produktion, som är etablerat och accepterat i alla led.

Skillnader mellan KRAV och EU-ekologiskt

Livsmedel med härstamning från jordbruket får kallas ekologiska endast om de är certifierade (kontrollerade och godkända) enligt EUs regler för ekologisk produktion. EUs regler för ekologisk produktion är därmed lagnivå. KRAVs regler följer minst EUs regler, men är i vissa fall strängare. Detta gäller till exempel för djuromsorgen. KRAV har också regler för produktion som inte regleras av EU-förordningen - till exempel kring vildfångad fisk.


Mer information:
http://www.krav.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0