Ofta missförstådd märkning - Rättvisemärkt/Fairtrade

Det blir allt oftare så att man stöter på rättvisemärkta produkter i butikerna och personalen är oftast okunnig eller felaktigt informerad om vad märkningen egentligen betyder. De flesta tror att rättvisemärkningen automatiskt betyder att produkten är ekologisk (ofta hävdar de att det är samma som kravmärkt) men det är inte helt korrekt..

Om Rättvisemärkt/Fairtrade

Rättvisemärkt är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International (FLO), som utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i utvecklingsländer. Kontrollerna utförs av FLO-Cert, ett oberoende internationellt certifieringsorgan med ISO65-ackreditering.
 

Företaget Rättvisemärkt i Sverige AB finansieras till största delen av licensintäkter från de företag som säljer Rättvisemärkt. Resterande del skjuter ägarna - Svenska Kyrkan och LO - till. En del av licensintäkterna förs vidare till Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) för att finansiera dess verksamhet.


Föreningen för Rättvisemärkt är en ideell organisation, dvs en icke vinstdrivande verksamhet. Uppdraget består i att öka allmänhetens kännedom och kunskap om samt eftefrågan på Rättvisemärkt. Under 2007 finansierades verksamheten huvudsakligen genom anslag från SIDA och ett informationsstöd från Jämställdhets- och Integrationsdepartementet. Dessutom får föreningen inkomster genom medlemsavgifter (i dagsläget drygt 30 medlemmar som betalar en medlemsavgift 10 000 kr/år), extra stöd från medlemmar samt försäljning av PR-material och utbildningar/föreläsningar.


Vad krävs för att en produkt ska få bli rättvisemärkt?

Internationella Fairtrade-kriterier baseras på ILO-konventionerna för mänskliga rättigheter i arbetslivet samt syftar till ekonomisk utveckling och ökad miljöhänsyn.

Vad handlar kraven om?
- Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
- Barnarbete och diskriminering motverkas - Observera att barnarbete tillåts (så länge det inte drabbar skolgång eller barnens sociala utveckling)
- Demokratin och organisationsrätten främjas
- Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt

- Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas


Miljöaspekterna
Eftersom det är miljöaspekterna som jag finner mest intressanta går jag in specifikt på de

-  Odlare som är ekologiskt certifierade får ett ytterligare högre pris för sin råvara, utöver

minimipriset, genom den "ekologiska prisdifferentialen".
Detta är alltså skälet till att man ofta hittar rättvisemärkta produkter som även är märkta med t.ex. KRAV-märkning

- Plan för miljöhänsyn ska finnas. Här ingår t ex skydd av och "buffertzoner" för vatten, skog och land samt avfallshantering, produktionsteknik och vattenanvändning som inte skadar miljön.
Observera att det står plan för - det betyder att man inte kräver att verksamheten ska ha en fungerande och aktiv sådan utan bara att man har en plan för det.


- Kriterierna för bekämpningsmedel följer WHO:s och FAO/UNEP:s listor över förbjudna kemikalier samt PAN:s "Dirty dozen".
Man får alltså använda bekämpningsmedel och kemikalier så länge de inte är förbjudna på någon av de där listorna.

- Säker förvaring och hantering av eventuella bekämpningsmedel är ett krav, samt tydlig märkning av dessa. Det ska finnas en plan för hur bekämpningsmedel fasas ut. 

- GMO är ej tillåtet

- ICS (Internal Control System) utarbetas för att införliva miljöhänsyn i alla delar av organisationen.
"För att införliva miljöhänsyn" - det är alltså inte ett krav att den finns där från början...


- Mängden avfall ska minskas, återanvändas och återvinnas i så hög grad som möjligt.

- Avfallsvatten får inte påverka vattenkvalitet, mark eller födoämnen.


- Vatten- och energiförbrukning ska minimeras. Förnybara energikällor ska användas så långt det går.




Slutsats
Fairtrade/Rättvisemärkt är en typ av miljömärkning eftersom den ställer upp vissa kriterier för produktionen av varan. Den särskiljer också produkten ifrån helt omärkta genom att påvisa att miljöhänsyn och miljöarbete påbörjats.
MEN den går inte att jämställa med KRAV-märkningen som många verkar tro.
Den betyder inte att produkten är ekologisk eftersom växtskyddsmedel, pesticider och konstgödsel som inte är förbjudna enligt de listor man utgår ifrån får användas (åtminstone i startfasten även om planen är att fasa ut de helt på sikt)

Mer information: http://www.rattvisemarkt.se


Kommentarer
Postat av: John Johansson

Fantastiskt intressant blogg - blir spännande att följa!



//John

2008-06-25 @ 13:39:50
URL: http://politikern.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0