Varför borde jag leva ekologiskt?

(Detta blogginlägg är baserat på artikeln "Det rena livet" från tidningen iForm nr. 7/2008)

Ekologiskt odlad frukt, grönsaker och mjölk är hälsosammast. Forskning visar att de ekologiska alternativen innehåller markant fler antioxidanter än konventionella livsmedel (antioxidanter minskar risken för cancer och hjärt-kärl-sjukdommar). Ex. innehåller ekologisk mjölj upp emot 80% fler antioxidanter gentemot icke-ekologisk, grönsaker upp till 40%.

1 liter ekologisk mjölk får till följd att ett badkar (200 liter) grundvatten slipper komma i kontakt med besprutningsmedel.

Lokalt odlad mat leder till mindre transporter och färre utsläpp. Dessutom innehåller de fler vitaminer eftersom frukt och grönsaker snabbt förlorar i näringsvärde.

Att äta ekologiskt är alltså både bättre för hälsan och för den globala miljön.

Många är idag allergiska eller känsliga mot de kemikalier som används för städning och rengöring. Så ur ren allergisynpunkt finns det många vinster med att använda naturliga produkter.
Tvätt och rengöringsmedel tillhör de vanligaste källorna för vattenföroreningar och många överdoserar också eller använder onödigt starka medel.

Städa med naturliga produkter är bättre för hälsan och bättre för den globala miljön

Att använda ekologisk hudvård och makeup är mycket bättre för miljön men det finns ingenting som pekar på att det skulle vara bättre för din hälsa om du inte är allergiker.

Semester då - det måste ju ändå vara en viktig punkt? Det kan inte vara förenligt med ett hälsosamt och bra leverne att åka på semester egentligen? Svaret här är faktiskt jo... Kropen har ofta ett stort behov av solljuset och forskningen visar att miljöombytet är bra och i vissa fall även nödvändigt för dig.

Åka på semester är bra för den globala miljön men inte nödvändigtvis bra för din hälsa (men man kan klimatkompensera)

Alla vet väl att för transporter är det bättre att cykla än att ta bilen. Men om du väljer att ta bilen så välj att flexa så du undviker att fastna i rusningstrafiken. Som jämförelse kan t.ex. sägas att bil släpper ut mest koldioxid i atmosfären - hela 1,5 kg CO2, moped 0,8 kg CO2 och tåg/buss bara 0,1 kg CO2 per 10 km.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0