Miljömärkning - KRAV
Många produkter i livsmedelsbutikerna är märkta med KRAV-loggan och det är känt som ett märke som förespråkar ekologiska produkter. Men vad står märkningen egentligen för och vilka ligger bakom den?
Om KRAV
KRAV, som kan uttolkas Konsumentens Rätt Att Välja, tillför ett alternativ på marknaden som gör det möjligt för konsumenten att följa sitt samvete och sin etiska övertygelse i den vardagliga konsumtionen.
KRAV är en ekonomisk förening som i sin tur ägs av företag och organisationer. Verksamheten finansieras huvudsakligen av licensavgifter från de företag som använder KRAV-märket. Alla anslutna betalar en avgift som motsvarar kostnaderna för KRAVs arbete.
Avgiften används till att främja ekologisk produktion och konsumtion. Det gör vi genom att utveckla regler, samarbeta internationellt och genom att öka kännedomen om KRAV-godkänd och ekologisk produktion så att försäljningen av KRAV-märkt mat ska öka och fler bönder och livsmedelsförädlare ska kunna ställa om till ekologiskt. Avgifter ger också resurser att ta fram information och trycksaker.
Konsumentinformationen betalas dock huvudsakligen av medel från Jordbruksverket.
När får en vara KRAV-märkas?
När en produkt har ett KRAV-märke innebär det att produktionen av produkten har godkänts enligt KRAVs regler.
Producenten betalar en avgift för att få använda vårt märke och minst en gång per år kommer en kontrollant och undersöker om produktionen sker enligt våra regler. Alla led kontrolleras såväl produktion som distribution till dess att KRAV-märket sätts på produkten.
KRAVs regler är inriktade på produktion av mat som härstammar från lantbruket. Dessutom har KRAV regler för vildväxande bär och svamp, odlad och vildfångad fisk, vildfångade räkor, honung, textil och produktionshjälpmedel, bland annat blomjord. KRAVs regler omfattar hela kedjan fram till dess märket sätts på produkten. Såväl råvaruproduktion som förädling och grossister liksom butiker och restauranger. För textil gäller reglerna för råvaran.
Kravs regler och bestämmelser
Bra Miljö
KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion - en som tillgodoser dagens behov utan att undergräva framtida generationers möjligheter att tillgodose sina behov.
Inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO ) får användas. Att inte använda kemiska bekämpningsmedel bidrar till en ökad mångfald i naturen.
En balans mellan djurhållning och växtodling är viktig. Därför ska en så stor del som möjligt av djurens foder produceras på den egna gården. Då kan näringen gå runt i ett kretslopp på gården och det blir lagom mycket gödsel att sprida tillbaka till åkern så att den inte heller behöver införskaffas från annan plats.
I KRAV-godkänd produktion tillämpas försiktighetsprincipen, vilket bland annat innebär att genmodifierade organismer inte får användas. I KRAV-godkänd livsmedelsförädling används främst naturliga processer utan syntetiska kemikalier. Först efter prövning får producenten använda någon av de få tillsatser som KRAV kan tillåta.
KRAV arbetar för att alla KRAV-anslutna producenter i alla led av livsmedelskedjan ska ha infört ett miljöledningssystem inom de närmaste åren.
God djuromsorg
Det är också viktigt hur djuren har det och de ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Alla djur ska hållas i sådan miljö och skötas på ett sådant sätt att djurens hälsa och välfärd främjas. Djurhållningen ska kännetecknas av en mycket god djuromsorg och ett gott djurskydd. Utfodringen ska anpassas till djurens naturliga behov, kraftfodergivorna ska begränsas. Rutinmässig förebyggande medicinering får inte förekomma. För olika djur ställs olika krav baserat på de olika djurens behov. Grisarna får gå ute hela året. De får beta, böka och ta sig gyttjebad. Likaså får hönsen vara ute och äta grönt och picka mask under sommarhalvåret.
God hälsa och socialt ansvar
Hälsa är enligt WHO:s definition en fråga om fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande. För god hälsa behövs bra miljö. Förutom den omedelbara hälsofördelen för lantbrukaren som slipper hantera kemiska bekämpningsmedel kan det öka välbefinnandet att veta att man gör en god sak för miljön genom att äta KRAV-märkt.I KRAV-godkänd produktion är hanteringen av kemikalier och exponeringen för gifter minimerad. KRAV har i sitt regelverk dessutom skrivit in rätten att underkänna produktion om kontrollen visar att arbetsvillkor och sociala förhållanden är undermåliga. Den regeln stärker KRAVs möjligheter att verka för en mer hälsosam arbetsmiljö i alla led av livsmedelskedjan.
Ett av det ekologiska lantbrukets mål är att lantbrukaren ska ges en skälig inkomst, en säker arbetsmiljö samt glädje och tillfredställelse i arbetet. KRAVs regler och märke erbjuder ett enhetligt system för ekonomisk ersättning för ekologisk produktion, som är etablerat och accepterat i alla led.
Skillnader mellan KRAV och EU-ekologiskt
Livsmedel med härstamning från jordbruket får kallas ekologiska endast om de är certifierade (kontrollerade och godkända) enligt EUs regler för ekologisk produktion. EUs regler för ekologisk produktion är därmed lagnivå. KRAVs regler följer minst EUs regler, men är i vissa fall strängare. Detta gäller till exempel för djuromsorgen. KRAV har också regler för produktion som inte regleras av EU-förordningen - till exempel kring vildfångad fisk.
Mer information:
http://www.krav.se
Ny TV-kanal - Planet Green
I samband med starten är det ingen av de svenska kabeltv-leverantörerna som kommer erbjuda kanalen - men som alla vet är det efterfrågan som styr. Så skriv ett mail till din kanal-leverantör och efterfråga den så hoppas jag att vi inom kort kommer kunna se den även här.
Om kanalen:
http://www.planetgreenpress.com
Kanalens hemsida:
http://www.planetgreen.com
Tidningstips: Kloka hem
Kloka hem är en ny inredningstidning för dig som vill sätta miljön i fokus för ditt hem. De skriver om olika miljövänliga lösningar och prylar till ditt hem. I årets första nummer har de valt att koncentrera sig på saker som framförallt är intressant för dig som bor i villa och kan påverka sånt som t.ex. uppvärmningsmetod själv - men tanken med tidningen att hemmet (oavsett om det är villan, lägenheten eller sommarstugan) ska stå i fokus.
Men de har en hel del intressanta tips på miljövänliga prylar och reklam ifrån intressanta företag som passar dig oavsett hur ditt hem ser ut. För det är trevligt att veta att man faktiskt kan skapa sin egen el i en solcellsanläggning på balkongen - särskilt när du kan hyrköpa den och inte måste punga ut med 27 000kr vid ett tillfälle. Eller att slippa ha batterier och sladd till rakapparaten driven på solsken. Att kunna måla om sina väggar med miljövänlig färg.
Ska du prenumerera på en inredningstidning så rekommenderar jag denna. Du får fyra nr för 149 kr
Filmtips: En Obekväm Sanning
Al Gore var bara ett namn för mig fram tills att jag såg filmen. Han var en av de där kandidaterna i presidentvalet i USA - ett land så långt bort att jag kände att jag inte behövde bry mig i vad de sysslade med. Nu vet jag att han är en man som reser jorden runt och visar folk vart vi är på väg, som klimatkompenserar alla sina resor och som faktiskt försöker göra något för att få världen att vakna upp. Han är en klimathjälte som förtjänar en stor kram!
Har du inte sett den rekommenderar jag att du gör det. Den finns tillgänglig med svensk text och känner du att film inte är ditt format så finns den även i bokform.
Boktips: Uppdraget Rädda Världen
Dagens boktips för den miljömedvetne: Uppdraget Rädda Världen utgiven av Nicotext.
Äntligen en bok som istället för att göra långa och onödigt omständiga texter kring hur du kan göra ditt för att hjälpa till att rädda världen går rakt på sak.104 handgripliga uppgifter att genomföra innan du som uppgift 105 skänker boken vidare till en ny ägare. De allra flesta enkla saker som vi alla kan genomföra utan några större uppoffringar - saker som att envisas med att fråga efter miljömärkta alternativ för allting du handlar under en dag (efterfrågan är det som engagerar butikerna att ta hem saker), handla klimatvänligt på systembolaget (de ekologiska röda vinerna är riktigt goda), undvika färdigrätter i en månad, ladda ner en låt (ja, det är bättre för miljön med musiken i elektroniskt format än på cd - trots datorns energiförbrukning), ring ett svenskt företag och fråga vad de gör för miljön osv. Ett flertal småsaker man inte tänker på som man med lätthet kan genomföra och dessutom skrivet på ett roligt sätt för att motivera en att fortsätta sitt arbete även när boken skänkts vidare